Dat is één van de vragen die we de voorbije maand via de juridische helpdesk kregen van een hulpverlener. We delen graag het antwoord met je. 

 

“Ik begeleid een jongeman van 21 jaar. Hij woont nog bij zijn vader en moeder. Hij verkreeg verschillende consumentenkredieten en heeft nu een enorme schuldenberg. Hij kan die niet afbetalen, want hij heeft geen eigen inkomen. Als het tot een procedure voor de rechtbank komt, heeft hij dan recht op juridische tweedelijnsbijstand?” 

Of deze jongeman recht heeft op juridische tweedelijnsbijstand (pro-Deoadvocaat) om zich te verdedigen tegen schuldeisers, hangt af van het inkomen van zijn ouders

Om recht te hebben op juridische tweedelijnsbijstand, moet je bewijzen dat je niet genoeg financiële middelen hebt om de kosten van een advocaat te betalen. Je moet bewijzen dat je totale maandelijkse gezinsinkomen lager is dan een bepaald bedrag. 

Het maximumbedrag (vanaf 1 september 2021) voor een samenwonende is: 

  • 1.617 euro voor volledige juridische tweedelijnsbijstand; 
  • 1.907 euro voor gedeeltelijke juridische tweedelijnsbijstand. 

Het Bureau voor Juridische Bijstand (BJB) berekent je totale gezinskomen door: 

  • eerst het inkomen van jezelf én al je meerderjarige huisgenoten op te tellen; 
  • daarna 276,91 euro per persoon met wie je samenwoont af te trekken. 

Als het totale inkomen van de ouders hoger is dan die maximumbedragen, dan kan het BJB rekening houden met de grote schuldenlast en toch een pro-Deoadvocaat aanstellen.  

Opgelet! 

Als de jongeman een advocaat nodig heeft in een procedure waarin zijn ouders tegenpartij zijn, dan kijkt het BJB alleen naar zijn eigen inkomen. Het inkomen van de ouders telt dan niet mee om zijn financiële situatie te bepalen. 

Als de jongeman een collectieve schuldenregeling zou aanvragen om zijn schulden af te betalen, dan heeft hij recht op juridische tweedelijnsbijstand ongeacht het totale gezinsinkomen. Hij heeft dan recht op juridische tweedelijnsbijstand omdat hij tot een bepaalde categorie behoort. Het BJB vermoedt dan dat hij onvoldoende financiële middelen heeft. 

Meer informatie: 

Heb je als hulpverlener nood aan juridische ondersteuning? Via de juridische helpdesk van Helder Recht Legal Info krijg je een concreet, individueel antwoord in klare taal. Je vindt meer informatie over ons aanbod op de website of neem direct contact op.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant