Vorige week opende in Mechelen het eerste transitiehuis van België haar deuren. Een tweede is gepland voor januari in Enghien.

Transitiehuizen zijn al langer gekend in het buitenland, maar voor België is het een primeur.



De re-integratie vergemakkelijken

Het doel van een transitiehuis is om de re-integratie in de maatschappij na een gevangenisstraf te verbeteren. Uit de ervaringen in andere landen blijkt dat transitiehuizen de recidivecijfers doen dalen. Recidive is wanneer een dader na een vroegere veroordeling een nieuw misdrijf begaat.

Niet voor alle gedetineerden

Om naar een transitiehuis te kunnen gaan, moet de gedetineerde aan 5 voorwaarden voldoen:

  • Hij heeft een stuk van zijn gevangenisstraf al uitgezeten: hij mag nog maximum 18 maanden te gaan hebben voor zijn VI-datum.

    De VI-datum is de datum vanaf wanneer hij in aanmerking komt voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling.

    In principe is dat na 1/3 van de totale straf, na 2/3 bij bepaalde recidive en na 15 jaar als hij veroordeeld is tot 30 jaar of tot een levenslange gevangenisstraf.

     
  • Er mogen geen risicofactoren zijn om hem naar het transitiehuis te laten gaan (vluchtgevaar, gevaar dat hij nieuwe misdrijven pleegt of slachtoffers lastigvalt).

     
  • Hij moet in een gemeenschapshuis kunnen samenwonen.

     
  • Hij moet de opgelegde voorwaarden en het plaatsingsplan aanvaarden. Het plaatsingsplan is het programma om aan zijn re-integratie te werken. Daarin staat welke activiteiten hij moet volgen, hoe hij zijn dag moet doorbrengen, …

     
  • Hij moet het huishoudelijk reglement van het transitiehuis aanvaarden.

Beslissing door de minister van Justitie

Als een gedetineerde aan alle voorwaarden voldoet en de overgang naar een transitiehuis aanvraagt, dan stuurt de gevangenisdirecteur de vraag door naar de minister van Justitie. De minister beslist of de gedetineerde naar het transitiehuis mag gaan of niet.

Als de gedetineerde in het transitiehuis de afspraken niet naleeft of als er een nieuwe risicofactor ontstaat, dan kan de minister:

  • de voorwaarden aanpassen van de plaatsing van de gedetineerde;
  • de plaatsing in het transitiehuis stopzetten;
  • de gedetineerde in het transitiehuis laten blijven zonder iets te veranderen.

Pilootproject

Het transitiehuis in Mechelen is een pilootproject dat nog geëvalueerd gaat worden. Als de conclusie van het project positief is, dan is het de bedoeling dat er de komende jaren nieuwe transitiehuizen bijkomen.

 

17 september 2019. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant