De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben een grote impact gehad op het onderwijs: scholen waren bijna 3 maanden gesloten, stages werden afgelast, vakken vielen weg, …  

 

Behoud je je recht op gezinsbijslag?  

Ja
 

  • Kinderen onder de 18 jaar hebben altijd recht op gezinsbijslag.  
     
  • Jongeren tussen de 18 en de 25 jaar kunnen gezinsbijslag krijgen als ze ingeschreven zijn in een middelbare school of in het hoger onderwijs.    
    De Vlaamse regering heeft beslist dat elke jongere tussen 18 en 25 jaar die op 14 maart 2020 recht had op gezinsbijslag, dat recht behoudt tot op het einde van het schooljaar of van het academiejaar 2019-2020. 

 

De coronacrisis had ook gevolgen voor jongeren die in combinatie met hun gezinsbijslag beperkt werken: sommigen werden ineens werkloos, anderen hadden net de kans om extra uren te doen bij essentiële diensten. 

Daarom werd beslist dat je je recht op gezinsbijslag behoudt:  

  • als je als jongere een werkloosheidsuitkering door overmacht of economische redenen krijgt; 
  • als je als jongere tussen 1 april en 30 juni 2020 meer dan de toegelaten 475 uur met een studentencontract werkt;
  • als je als jongere tussen 1 oktober 2020 en 31 maart 2020 met een studentencontract werkte in de zorgsector en in het onderwijs.

Tot slot heeft de Vlaamse regering ook beslist dat kwetsbare gezinnen van wie het inkomen sterk gedaald is, een extra premie krijgen bij hun gezinsbijslag. Je vindt meer info op de website van de Vlaamse overheid.

 

Heb je nog andere juridische vragen rond de coronacrisis? Klik dan rechtsonder op onze virtueel assistente Lexie. Zij helpt je verder naar het juiste antwoord.

18 juni 2020. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant