In principe hoef je geen toestemming van de andere ouder voor te leggen om met je kind op reis te gaan naar het buitenland. Dat zorgt ervoor dat sommige ouders in conflictsituaties de vrees hebben dat de andere ouder hun kind naar het buitenland zou ontvoeren.

Daarom zijn een aantal nieuwemaatregelen goedgekeurd om de ontvoering van kinderen door de andere ouder te verhinderen. De wet is eind november verschenen in het Belgisch Staatsblad.

Eén van de maatregelen is dat je op de gemeente laten registreren dat de andere ouder je uitdrukkelijke toestemming nodig heeft om een paspoort aan te vragen voor jullie kind. Je kan ook aan de familierechter vragen om het paspoort van je kind dat al in gebruik is, te annuleren en te seinen.

Opgelet! Wanneer de wet in werking treedt, is nog niet duidelijk. Dat wordt binnenkort bepaald in een Koninklijk Besluit. Zodra de wet in werking treedt, vind je dat hier terug op onze website of op onze Facebookpagina

 

10 december 2018

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant