Door de coronacrisis is er een verbod om de landsgrenzen over te steken. 

Er zijn uitzonderingen voor essentiële reizen. bijvoorbeeld voor partners die niet onder hetzelfde dak wonen en die elkaar willen bezoeken. 

De partner die in het buitenland verblijft kan op de Belgische ambassade in zijn/haar land van herkomst: 

  • een visum vragen als hij/zij visumplichtig is; 
  • een bewijs van essentiële verplaatsing als hij/zij niet visumplichtig is. 

De partners moeten aantonen dat ze een vaste relatie hebben. 

  • Ze hebben voeger al 6 maanden samengewoond in België of in het buitenland. 
    of
  • Ze hebben al 1 jaar een liefdesrelatie. Tijdens die periode hebben zij elkaar minstens 2 maal gezien, gedurende minstens 20 dagen in het jaar voor de visumaanvraag of de datum van de geplande reis. Als zij elkaar maar 1 maal hebben gezien en het 2de bezoek gepland was, maar is geannuleerd door Covid-19, dan houdt de Dienst Vreemdelingenzaken daar rekening mee.
    of  
  • Ze hebben een gemeenschappelijk kind. 

Zij mogen dat aantonen met vliegtuigtickets, foto’s, whatsapp berichten, enz. 

Daarnaast moet de partner die naar België wil komen ook aan de andere voorwaarden voldoen om een visum te krijgen, bijvoorbeeld: dat hij/zij voldoende inkomsten heeft, geen gevaar is voor de openbare orde en veiligheid, enz.  

Opgelet! Het gaat om een visum voor een kort verblijf, om elkaar te bezoeken en daarna weer terug te keren naar het land van herkomst. 

Partners die naar België willen komen om hier bij hun echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner te komen wonen moeten gezinshereniging vragen. De voorwaarden zijn anders. Ook zij moeten een aanvraag doen bij de Belgische ambassade in het land van herkomst. In bepaalde landen kan er momenteel nog geen visum worden aangevraagd of afgeleverd. 
 

De partner die in België verblijft en die zijn/haar partner in het buitenland wil bezoeken, moet informeren bij de buitenlandse ambassade in België of dat kan en wat de voorwaarden zijn. Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vind je per land een reisadvies.

 

Daarnaast moeten zij ook de specifieke corona-verplichtingen respecteren, zoals een PCR-test, een verklaring op eer, enz.

 

Je vindt meer info: 

Heb je nog andere juridische vragen rond de coronacrisis? Klik dan rechtsonder op onze virtueel assistente Lexie. Zij helpt je verder naar het juiste antwoord. 

30 september 2020. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant