Helder Recht op de Mediation Week

Familie

Vorige week, in de 3de week van oktober, vond de Mediation Week plaats.  
Over heel België werden verschillende activiteiten georganiseerd om bemiddeling meer in de kijker te zetten. 


Meest aan bod kwam de familiale bemiddeling. Familiale bemiddeling is mogelijk voor allerlei familiale conflicten: een erfenisverdeling, een scheiding, een ouderschapsplan, … 

Het doel van bemiddeling is om zelf tot een regeling te komen, met respect en ruimte voor iedereen die betrokken is bij het conflict. 

Enkele voordelen: 

  • Gemoedelijke sfeer: door samen rond de tafel te zitten verminder je de kans dat jullie conflict verder escaleert. 
  • Op maat: jullie kennen zelf het best de situatie en de gevoeligheden, wat toelaat om een regeling specifiek voor jullie te maken. 
  • Evenwichtige akkoorden: een regeling die jullie samen hebben uitgewerkt, wordt makkelijker aanvaard en nageleefd. 
  • Goedkoper: met een goed akkoord vermijd je talloze procedures achteraf. Een regeling via bemiddeling komt daardoor vaak goedkoper uit dan een procedure voor de rechtbank. 

Een bemiddelingsakkoord kan je eenvoudig door de rechtbank laten bekrachtigen. Het heeft dan dezelfde waarde als een vonnis.  

In het kader van die Mediation Week organiseerde CAW Antwerpen op 15 oktober in het Vlinderpaleis een studienamiddag ‘Wegwijzers bij scheiden’. Sarah Debecker, juriste bij Helder Recht, gaf er een infosessie ‘Scheiden in klare taal’ rond de juridische aspecten van een scheiding. 


Je vindt meer info:  

 

24 oktober 2019.