Gemeenteraadsverkiezingen: mag je een verkiezingsaffiche aan je raam hangen als je huurder bent?

Wonen

Je zus heeft politieke ambities… Ze staat 17de op de lijst met kandidaten voor de stadslijst en is vastbesloten om verkozen te worden.

Ze vraagt of je een verkiezingsaffiche aan je raam wil hangen. Je huis ligt op een ideale plek: vlak tegenover een druk bezochte supermarkt.

Mag je dat als huurder zomaar doen?

In het nieuwsbericht van 18 september op onze site schreven we dat je als huurder de toelating moet krijgen van je huisbaas (als eigenaar) om een verkiezingsaffiche aan je raam te hangen. 

Begin oktober kwam in het Vlaamse Parlement diezelfde vraag aan bod voor sociale huurders. De vraag werd gesteld of het verbieden van politieke affiches door een huisvestingsmaatschappij niet botst met de vrijheid van meningsuiting

De minister van wonen bevestigde alvast dat een sociale huisvestigingsmaatschappij je als huurder niet mag verbieden om een verkiezingsaffiche aan je raam te hangen

Dezelfde redenering zou kunnen gevolgd worden voor de private huur. We moeten dus ons antwoord nuanceren en zeggen dat de toestemming voor het hangen van een affiche zowel kan worden gegeven door de eigenaar als door de gebruiksgerechtigde (huurder, vruchtgebruiker, enz.).  

Gepubliceerd op 19 oktober 2018