Ja.

Als vreemdeling mag je stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar er zijn een aantal voorwaarden.

  • op 14.10.2018 ben je 18 jaar oud;
  • je was op 1.8.2018 ingeschreven in het vreemdelingen- of het bevolkingsregister van je gemeente;
  • je bent niet uitgesloten of geschorst om te stemmen. De rechter kan dat beslissen als je onbekwaam bent om te stemmen of als je strafrechtelijk bent veroordeeld.

 

Ben je een niet-Europese vreemdeling, dan komen daar nog 2 voorwaarden bij:

  • je woont al 5 jaar legaal in België;
  • je verklaart dat je de Grondwet, de wetten van het Belgische volk en het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden naleeft.

 

Je moet op de gemeente de toelating vragen om te kunnen stemmen. Krijg je de toelating, dan word je ingeschreven op de kieslijst, krijg je een oproepingsbrief en kan je stemmen. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan kan de gemeente de toelating weigeren.

Kreeg je bij de vorige verkiezingen al een toelating, dan hoef je geen nieuwe aanvraag te doen. Als je voor de eerste keer wil stemmen, dan moest je de toelating vragen voor 1.8.2018.

Opgelet! Eens je als vreemdeling de toelating hebt gekregen om te stemmen, dan ben je verplicht om naar het kieshokje te gaan.

 

Meer info vind je op:

Gepubliceerd op 26 september 2018.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant