Om bepaalde verblijfskaarten aan te vragen moet je een administratieve bijdrage betalen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. De bijdrage dient om de administratieve kosten te dekken.

Op 11 september 2019 heeft de Raad van State beslist dat het bedrag van de administratieve bijdrage niet in verhouding is met de administratieve kosten van de Dienst Vreemdelingenzaken. Het principe dat je voor de aanvraag van een verblijfskaart een administratieve bijdrage moet betalen, blijft behouden.

Wat betekent dat in de praktijk?

  • Voor een nieuwe aanvraag verandert er niets. Afhankelijk van het soort verblijfskaart dat je vraagt, moet je een administratieve bijdrage betalen van 62 euro, 204 euro of 358 euro.

    Sommige vreemdelingen (Europeanen, vluchtelingen, minderjarigen, enz. en hun familieleden) moeten geen administratieve bijdrage betalen.

     
  • Voor oude aanvragen kan je in bepaalde situaties de terugbetaling vragen van wat je betaald hebt.

    Wanneer?

    • Als je een aanvraag deed tussen 2 maart 2015 en 15 juni 2016, dan heb je recht op de terugbetaling van het volledige bedrag.
    • Als je een aanvraag deed tussen 1 maart 2017 en 2 januari 2019, dan heb je recht op de terugbetaling van een gedeelte van het bedrag.

 

Je moet de terugbetaling vragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken.

De formulieren daarvoor en meer info vind je op onze fiche: ‘Wat moet je betalen voor een verblijfskaart?’.

Je vindt ook meer info op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken.

 

1 oktober 2019. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant