Sinds 31 maart 2019 kunnen de ouders van een doodgeboren kindje op de gemeente vragen om de geboorte te erkennen. Het kindje krijgt een naam en wordt geregistreerd.

 

  • Na een zwangerschap van 180 dagen of meer is het opmaken van de ‘akte van een doodgeboren kind’ verplicht. De ouders kunnen het kindje een voor- en familienaam geven en vragen om die in de akte te vermelden.
  • Als de zwangerschap geen 180 dagen, maar minstens 140 dagen geduurd heeft, dan kunnen de ouders zelf vragen om een akte op te maken en de geboorte aan te geven. De ouders kunnen het kindje een voornaam geven en vragen om die in de akte te vermelden

Die regels gelden vanaf 31 maart 2019.

Ouders van een kindje dat dood geboren is voor die datum, kunnen gebruik maken van een overgangsregeling. Ze kunnen voor 31 maart 2020 de geboorteaangifte doen en vragen om een akte op te maken, als de zwangerschap minstens 140 dagen geduurd heeft.

 

Meer info over de erkenning als vader of meemoeder van een kindje dat overleden is bij de geboorte vind je hier

 

10 april 2019. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant