25 november is de internationale dag tegen geweld op vrouwen. In dit nieuwsbericht lees je hoe je kan bewijzen dat je slachtoffer bent van geweld. 

 

Als je slachtoffer bent van geweld, is het vaak moeilijk om bewijzen te verzamelen om actie te ondernemen tegen de dader en het geweld te doen stoppen.  

Laat je daardoor niet afschrikken. Ook al heb je op het eerste gezicht geen harde bewijzen tegen de dader, toch kan je met een geheel van verschillende documenten, foto’s, verklaringen enz. een stevig dossier samenstellen en zo het geweld aantonen en mogelijk ook doen stoppen.

Enkele tips:   

  • Als de dader zich meer dan één keer gewelddadig gedraagt, houd dan een logboek bij waarin je telkens de datum, het uur en de plaats noteert. Schrijf op wat er is gebeurd en of er getuigen aanwezig waren. 
  • Breng één of meerdere vertrouwenspersonen op de hoogte.  

    Een vertrouwenspersoon kan je helpen met het verzamelen van bewijsmateriaal en een verklaring afleggen hoe je het geweld ervaart. 
  • Neem contact op met organisaties zoals 1712 of het CAW uit je regio.  Je kan hen bellen of chatgesprekken met hen voeren. Ze kunnen je praktische tips geven over hoe je het in jouw persoonlijke situatie het beste aanpakt. Ze kunnen je informeren welke documenten het meest overtuigend zijn afhankelijk van het soort geweld waarvan je slachtoffer bent. Bijvoorbeeld: 
    • een doktersattest als je slachtoffer bent van seksueel of lichamelijk geweld; 
    • whatsapp berichten als je slachtoffer bent van online geweld; 
    • een proces-verbaal van de politie als je slachtoffer bent van familiaal geweld;
    • enz.
  • Je kan vragen aan een advocaat om je helpen bij het verzamelen van nuttig bewijsmateriaal. Je advocaat weet ook welke documenten het meest overtuigen. Je vindt meer info op onze fiches over de advocaat.

Als je dringend hulp nodig hebt, wacht dan niet tot je voldoende bewijzen hebt verzameld, maar verwittig onmiddellijk het noodnummer 112

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant