Wat als een koppel net uit elkaar is en 1 van de 2 wil er even tussenuit? Heeft die dan de toestemming van de ex-partner nodig om met de kinderen op vakantie te gaan?

 

Als partners pas uit elkaar zijn en er nog geen beslissing is van de familierechter rond de verblijfsregeling van de kinderen, dan moeten de ouders samen afspraken maken. Toch loopt het wel eens mis, omdat een ouder de toestemming van de andere ouder niet moet bewijzen

Waarom? 

Ouders hebben normaal gezamenlijk het ouderlijk gezag over hun kinderen. Dat betekent dat ze samen alle beslissingen over de kinderen nemen. Ook ouders die apart leven moeten samen beslissen, bijvoorbeeld over de vakantieregeling. 

Tegenover een derde moet een ouder niet bewijzen dat de andere ouder akkoord gaat met de keuze om bijvoorbeeld op vakantie te vertrekken.  Er is een vermoeden van akkoord tussen de beide ouders.  

Een derde is bijvoorbeeld de douane.  

Als de ouders niets hebben afgesproken en de ene ouder vertrekt op vakantie met de kinderen zonder toestemming van de andere, dan heeft de andere ouder niet veel mogelijkheden meer om die keuze te veranderen. 

Daarom maken ouders vooraf best een duidelijke vakantieregeling op voor de kinderen. 

  • Ze zetten de afspraken die ze onderling maken best op papier. Hoe gedetailleerder de afspraken zijn, hoe minder risico er is op discussie achteraf. Ouders kunnen bijvoorbeeld afspreken op welke dag de kinderen op reis vertrekken, wanneer ze terugkomen, wanneer en hoe er tijdens de vakantie contact is met de andere ouder, enz.



    Op de website van Child Focus staat er een formulier dat hen daarbij kan helpen: Ouderlijke toestemming voor een reis naar het buitenland

    Voor derden geeft het formulier duidelijk aan dat beide ouders akkoord gaan met de reis.   

    Als de ouders er niet alleen uit geraken, dan kunnen ze de hulp inroepen van een familiaal bemiddelaar. Die helpt hen om tot een evenwichtige regeling te komen.



    Ouders kunnen hun onderlinge regeling via de familierechter afdwingbaar laten maken.

     
  • Lukt het de ouders niet om tot een regeling te komen, dan kan de familierechter een regeling opleggen. 

Opgelet: eens er een regeling is vastgelegd, dan moet die nageleefd worden.  

De ouders kunnen enkel afwijken van de regeling als zij daar beiden mee akkoord gaan.  

In sommige landen zijn de regels anders en moet een ouder die alleen reist met zijn/haar kinderen steeds een toestemming voorleggen van de andere ouder. 

Je vindt meer info in onze fiches rond:  

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant