De laatste zaterdag van november, de dag na Black Friday, is het de ‘Dag zonder krediet’. Een dag om mensen bewuster te maken van de risico’s die verbonden zijn aan ‘gemakkelijke kredieten’. 

 

Wat is een ballonkrediet? 

Een ballonkrediet is een lening op afbetaling en wordt meestal aangegaan voor de aankoop van een auto.  

Tijdens de afbetalingstermijn betaal je maandelijks een bedrag dat lager is dan bij een klassieke autolening. Op het einde betaal je als laatste afbetaling het restbedrag (= de ballon). Dat bedrag kan redelijk hoog zijn. 

Op het einde van de overeenkomst zijn er 3 mogelijkheden: 

  • Je houdt de auto en betaalt het restbedrag; 
  • Je geeft de auto terug. De waarde van de auto wordt verrekend met het restbedrag;  
  • Je geeft de auto terug en koopt een nieuwe auto met een nieuw ballonkrediet. 
     

Je wil de auto teruggeven 

Als je ervoor kiest om de auto terug te geven, dan moet die goed onderhouden zijn. Daarnaast mogen er niet meer kilometers op de teller staan dan in de kredietovereenkomst staat bepaald (bijvoorbeeld 15.000 km). 

Als de auto niet in goede staat is, herstellingen nodig heeft of te veel kilometers heeft gereden, dan moet je extra kosten betalen. 

 

Je kan het restbedrag niet betalen 

Als je het restbedrag op het einde niet kan betalen, dan moet je de auto teruggeven. Op dat moment wordt de waarde van de auto bepaald. Als die waarde lager is dan het restbedrag, dan moet je bijbetalen. 

 

Verschil met leasing 

Een ballonkrediet doet denken aan een leasingovereenkomst. Het verschil is dat je bij een ballonkrediet van in het begin eigenaar van de auto bent. Bij een leasing kies je pas op het einde of je de auto koopt of niet. 

 

Is een ballonkrediet iets voor jou? 

Wissel je graag regelmatig van auto? Onderhoud je je auto goed en draag je er zorg voor? Doe je niet zoveel kilometers in een jaar? Wil je geen voorschot betalen en kleine afbetalingen? Kan je maandelijks iets extra opzij zetten? Dan is een ballonkrediet misschien iets voor jou. 

Wees altijd voorzichtig!  

  • Bekijk goed je financiële mogelijkheden; 
  • Denk daarbij ook aan het ‘worst case scenario’;  
  • Vergelijk met andere kredietformules en weeg de voor- en nadelen af. 
    Kijk daarbij naar het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) van het krediet. Het JKP moet vermeld worden in de kredietovereenkomst. 

 

29 november 2019. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant