Ben jij 1 van de 362.511 Vlamingen die vorige zondag niet zijn gaan stemmen ?

Dan heeft de procureur des Konings je naam genoteerd op de lijst van de personen die niet zijn gaan stemmen. Je riskeert te worden opgeroepen voor de politierechtbank.

Daar moet je een verklaring geven voor je afwezigheid. Als de politierechter je uitleg niet aanvaardt, riskeer je een straf:

  • is het je eerste keer, dan kan je een geldboete krijgen van 40 tot 80 euro;
  • was je al meerdere keren onwettig afwezig, dan riskeer je een geldboete van 80 tot 200 euro;
  • als je tijdens de voorbije 15 jaar al 4 keer onwettig afwezig was bij de verkiezingen, kan je geschrapt worden van de kiezerslijsten. Dan mag je de komende 10 jaar niet gaan stemmen, maar kan je ook geen benoeming, bevordering of onderscheiding krijgen bij de overheid.

In de praktijk krijgt bijna niemand een boete.

Wie is gaan stemmen, kreeg een stempel op zijn kiesbrief. Houd die dus nog even bij als bewijs dat je bent geweest.

De straffen voor bijzitters die niet of te laat aanwezig waren op het stembureau zijn zwaarder dan voor de kiezers die niet zijn gaan stemmen.

De procureur des Konings kan je een boete geven van 250 euro.

Betaal je die niet, dan word je opgeroepen voor de politierechtbank. De boete die je daar riskeert, gaat van 400 tot 1.600 euro.

Meer info vind je op:   

 

25 oktober 2018

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant