De lijst met onbeslagbare goederen is gemoderniseerd. Vroeger kon de gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen op je kippen. Vanaf 25 juni 2023 kan de gerechtsdeurwaarder wel beslag leggen op je kippen, maar niet meer op je computer of gsm. 

Als je je schulden niet betaalt, dan kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op je goederen. De gerechtsdeurwaarder mag op sommige goederen geen beslag leggen. Dat zijn de onbeslagbare goederen

De lijst met onbeslagbare goederen is gemoderniseerd. Zo kan de gerechtsdeurwaarder in bepaalde gevallen geen beslag meer leggen op je computer en gsm.

  • Als je je computer nodig hebt voor een opleiding dan kan de gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen op die computer. 
    Dat geldt ook voor je kinderen en partner. Als je kinderen of partner de computer nodig hebben voor school of een opleiding, dan kan de gerechtsdeurwaarder op die computer geen beslag leggen. 

     

  • Als je je computer of gsm nodig hebt voor het werk, dan kan de gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen op die computer of gsm.  
    Dat geldt ook voor je partner. Als je partner de computer nodig heeft voor het werk, dan kan de gerechtsdeurwaarder op die computer of gsm geen beslag leggen. 
    Opgelet! De totale waarde van je computer en gsm mogen niet meer bedragen dan 2 500 euro. 

     

  • Als je 1 computer hebt, maar je hebt die computer niet nodig voor je werk of opleiding, ook dan mag de gerechtsdeurwaarder geen beslag leggen op die computer.
    Als je meerdere computers thuis hebt, dan is minstens 1 computer onbeslagbaar.

Bijvoorbeeld: Je werkt niet en je volgt geen opleiding. Je hebt 2 computers die je niet nodig hebt voor je werk of opleiding. In dat geval mag de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op 1 computer. De andere computer is onbeslagbaar. 

Bijvoorbeeld: Je werkt en hebt daarvoor een computer nodig. Daarnaast heb je nog een andere computer. In dat geval mag de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op de computer die je niet nodig hebt voor je werk. 

  • De gerechtsdeurwaarder mag geen beslag leggen op je gsm
    Dat geldt ook voor je partner en kinderen. De gerechtsdeurwaarder mag geen beslag leggen op de gsm van je partner of kinderen
    Opgelet! Als de gsm meer waard is dan 500 euro, dan kan de gerechtsdeurwaarder wel beslag leggen op de gsm. 

    Als alle gsm's meer waard zijn dan 500 euro, dan is alleen 1 gsm onbeslagbaar
     

Opgelet! De gerechtsdeurwaarder mag wel beslag leggen op je gsm en computer, als je schulden hebt omdat je de gsm en computer niet hebt betaald

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant